Skrevet av: Vegard Færås
24.04.24
Hovedfunn
Populasjon og metode
En populasjon på 30 deltakere var delt inn i to grupper med samme energiunderskudd. Kun fordelingen på tidspunktet var ulik over de tre måltidene, med 45:35:20 energiprosent fordelt for den ene gruppen, og 20:35:45 energiprosent for den andre, henholdsvis for frokost, lunsj og middag. Forsøkspersonene hadde ingen sykdommer utenom overvekt eller fedme, med en kroppsmasseindeks (KMI) mellom 27-42 kg/m2, og gjennomsnittsvekt på 95,4 kg ved oppstart. Forsøket varte i fire uker, der gruppene oppnådde tilnærmet lik vektreduksjon.
Resultatene
Gruppen med høyest matinntak tidlig på dagen gikk ned 3,33 kg i gjennomsnitt, mens gruppen med mest mat på kveldstid gikk ned 3,38 kg i gjennomsnitt. Dette illustrerer at det ikke oppnås høyere vekttap om man spiser mesteparten av maten tidlig eller seint på dagen, så lenge energiunderskuddet er likt. Et interessant funn var at deltakerne som inntok mest mat tidlig på dagen, rapporterte betydelig lavere sultfølelse og lyst til å spise gjennom dagen, sammenlignet med gruppen som spiste mest på kveldstid.
Forfatterne oppgir at en mulig forklaring på fenomenet kan være den forlengede varigheten man har av gastrisk tømming etter inntak av større måltid, altså hvor lang tid det tar før måltidet tømmer seg fra magesekken og videre ned i systemet. En liten frokost vil tømmes raskere fra magen, noe som resulterer i tidligere og høyere sultfølelse. Et større måltid tidlig på dagen øker innholdet og varigheten på tømmingen, og kan dermed redusere sannsynligheten for overspising senere på dagen.
Konklusjon
Med andre ord, større metthet og lavere sult kan bidra til atferdsendringer, ved at man reduserer energiinntaket senere på dagen, noe som vil støtte et større vekttap eller forhindre vektøkning. Dette kan være gunstig for den som er i en vektreduksjonsfase og kan forhindres av sultfølelse gjennom dagen. Det kan også tenkes at denne funksjonen kan forhindre vektoppgang i seg selv, uten at man er på diett eller beregner energiinntaket, ved at redusert sultfølelse fører til et naturlig lavere energiinntak gjennom dagen. Dette kan imidlertid variere mellom individer, hvilket betyr at for enkelte kan andre metoder gi større mestringsfølelse og resultater.
Kilde:
Ruddick-Collins et al. (2022). Timing of daily calorie loading affects appetite and hunger responses without changes in energy metabolism in healthy subjects with obesity. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2022.08.001
Copyright © Med enerett
Organisasjonsnr: 932 849 844/924 686 235